Dernek Kuruluşu İçin Gerekli Olanlar

24.07.2017 - Pazartesi 13:18

Nasıl ki bir dava açmanız gerektiğinde avukata veya bir yeriniz ağrıdığında doktora gidiyorsunuz, bir dernek kurmak istediğinizde danışmanlık hizmetlerinden faydalanmanız gerekir. Aksi takdirde dernek kuruluşu için her şeyi hazırladığınızı sanırken yarı yolda bırakmak zorunda kalabilirsiniz.

Bir derneği en baştan kurabilmek için belirli adımları atmanız gerekmektedir. Elif Karataş İdari Danışmanlık Hizmetleri, tıpkı bir binayı inşa ederken olduğu gibi önce temelinizi sağlamlaştırıyor daha sonrasında ise tüm süreçte sizlere yardımcı oluyor.

Vakıfların ve derneklerin kuruluşunda birçok hukuki prosedür bulunmaktadır ve bunların tümüne uygun bir şekilde hareket etmek gerekir.

Dernek Kurmanın Aşamaları Nelerdir?

Önceliğiniz, derneğin nerede olacağına karar vermek olmalıdır. Derneğin belirli bir konumu olmak zorundadır. Eğer bir apartman dairesinde dernek faaliyetlerini yürütmek istiyorsanız, apartman içerisinde bulunan tüm sakinlerden onay almanız gerekmektedir. Sadece bir kişi dahi dernek kuruluşuna onay vermeze, o alanda derneğinizi açmanız mümkün değildir.

Gerekli tüm izinleri alıp derneğinizin konumunu da belirledikten sonra diğer aşamalara geçebilirsiniz. Tüm bu süreç size karmaşık gelse de aslında püf noktalarını bildikten sonra kolaylıkla dernek kuruluşu gerçekleştirilecektir.

Kimler Dernek Kurabilir?

Dernek kurmak isteyen ve başvuran her birey 5253 sayılı Dernekler Kanunu'ndan faydalanabilir. Kanun içerisinde kimlerin dernek kurabileceği hakkında açıklayıcı maddeler bulunmaktadır, beyan edilen şartlar ise şöyledir; ‘Fiil ehliyetine sahip gerçek veya tüzel kişiler, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir’’.

Fakat bazı devlet kuruluşlarında çalışanlar için kanundan ayrı sınırlandırmalar bulunmaktadır. 15 yaşını doldurmuş her kişi yasal temsilcileri onayladığı durumlarda çocuk dernekleri kurabilir ya da onun için faydalı olacak olan ve önceden kurulan çocuk derneklerine katılabilir.

Kamu kurumu memurları ve Türk Silahlı Kuvvetleri ve Kolluk Kuvvetleri Mensupları için düzenlenmiş olan farklı sınırlandırmalar vardır. Bundan dolayı bu kişilerin öncesinde bir danışmana sormaları ve kanunu ayrıntılı bir şekilde incelemeleri gerekmektedir.

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.