Hazal Haznedaroğlu - Kalıpların Ötesinde
Identify Türkiye ve TSPB “KYC ve Güvenlik” Eğitimlerine Başladı
21.03.2022 - Pazartesi 09:09Identify Türkiye ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin sermaye piyasası çalışanlarına yönelik düzenledikleri “Uzaktan kimlik doğrulama (KYC) güvenlik” konulu online eğitimleri başladı.
Identify Türkiye ile Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) yönetiminde planlanan uzaktan kimlik doğrulama ve güvenlik konulu online eğitimler başladı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından düzenlenen “Aracı Kurumlar ve Portföy Yönetim Şirketleri Tarafından Kullanılacak Uzaktan Kimlik Tespiti Yöntemlerine ve Elektronik Ortamda Sözleşme İlişkisinin Kurulmasına İlişkin Tebliği” mart ayında yürürlüğe girdi. Tebliğin yürürlüğe girmesiyle aracı kurum ve portföy yönetim şirketleri,Tebliğ düzenlemesinde öngörülen usul ve esaslara uygun sistem alt yapılarını ve iş süreçlerini oluşturarak müşterilerine bu yöntemlerle ulaşmaya başladı. Identify Türkiye ve TSPB’nin, TSPB üyelerinin kuracakları sistemi sağlıklı ve etkin şekilde işletmelerine yönelik bilgilendirilmesi amacıyla düzenlediği eğitimler Identify Türkiye uzmanlarınca gerçekleştiriliyor. Eğitimlere, TSPB üyeleri olan aracı kurum ve portföy yönetim şirketlerinden uzmanlar da katılıyor.
Eğitimler ile uzman katılımcılara Anti Money Laundering (AML) yani “Kara Parayı Aklamayı Önleme” düzenlemeleri ile uzaktan kimlik tespiti süreci ve örnek vakalar üzerine detaylı bilgilendirmeler yapılıyor. Ayrıca, eğitimler ile aracı kurumların portföy yönetim şirketlerinin kimlik ve kişi bilgileri gibi kıymetli verilerin olduğu bu kritik süreci nasıl ele alacaklarını ve süreçle beraber güvenli ve başarılı biçimde nasıl yürütebilecekleri konusunda farkındalıklarının artırılması hedefleniyor.
Serdar Sürer: “Sermaye piyasalarının büyümesine katkı sağlayacak”
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Genel Sekreteri Serdar Sürer, Tebliğin aracı kurum ve portföy yönetim şirketleri tarafından uzun zamandır beklendiğini hatırlatarak düzenlenmenin yürürlüğe girmesinin sermaye piyasalarının büyümesine çok önemli katkı sağlayacağını söyledi. Sürer, “Pandemi, uzaktan kimlik tespiti yapılarak hesap açılabilmesi ve işlemlerin gerçekleştirilebilmesinin finansal piyasalar açısından önemini çok net bir şekilde ortaya koydu. İlk olarak bankaların kullandığı uygulama, aracı kurumlar ve portföy yönetim şirketleri tarafından da Tebliğin yayımlanmasıyla birlikte kullanılır hale geldi. Uzaktan kimlik tespiti yöntemlerine ve elektronik ortamda sözleşme ilişkisinin kurulmasına ilişkin Tebliğin yayımlanmasıyla aracı kurumların ve portföy yönetim şirketlerinin uzun zamandır eksikliğini çektikleri önemli bir sorun da ortadan kalktı. Mart ayı itibariyle yürürlüğe giren düzenlemeyle; dijitalleşmenin tüm sektörlerde radikal değişiklikler yarattığı bugünün dünyasında, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri de uzaktan sözleşme yöntemiyle müşteri edinme olanağına kavuştular. SPK düzenlemesinin sermaye piyasalarının büyümesine çok önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi. Aracı kurum ve portföy yönetim şirketlerinin; Tebliğ düzenlemesinde öngörülen usul ve esaslara uygun sistem alt yapılarını ve iş süreçlerinin de oluşturularak müşterilere bu yöntemlerle ulaşılmaya başlandığını ifade eden Sürer, sistemin sağlıklı olarak işleyebilmesi için kurumlara yönelik eğitimlerin tamamlanması gerektiğini belirtti. Sürer, “TSPB olarak Identify Türkiye ile birlikte gerçekleştireceğimiz uzaktan kimlik doğrulama ve güvenlik konulu online eğitimler, bu süreci yönetecek sektör çalışanlarının gerekli bilgi ve donanımını sağlamasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle ilgili her sermaye piyasası çalışanını eğitimlere katılmaya davet ediyorum” diye konuştu.
Ali Haydar Ünsal: “Şirketlerin bu eğitimlere dahil olması büyük bir değer yaratacaktır”
Eğitim hakkında bilgi veren Identify Türkiye Genel Müdürü Ali Haydar Ünsal da uzaktan kimlik tespitinin söz konusu olduğu bir durumda sistemin sağlıklı bir şekilde işleyişi için teknolojik altyapı ve sistemler kadar uzmanların eğitimli olmasının da büyük önem taşıdığının altını çizdi. Ünsal, “Özellikle bu konulardaki teknolojilere hâkim olurken; yaşanabilecek siber güvenlik, dolandırıcılık, kara para aklama gibi son derece hassas konularda uzmanların özel eğitimler alması bir zorunluluk diyebiliriz. Know Your Client (KYC) yani “Müşteri Tanıma” hizmetleri sunan şirketlerin, bu eğitimlere dahil olması ilgili süreçler odağında büyük bir değer yaratacaktır. Zira, şirket içi ekibin gerekli yetkinliği sahip olmaması ya da güncel gelişmelerden haberdar olmaması zayıf bir ürün/sistem ortaya çıkartır. Bu da şirket itibarını zedeler ve müşteri memnuniyetini düşürür. Bu sebeple, temel noktası KYC olan şirketlerin; yetkinlik ve yeterlilik konusunda son teknolojilere ilişkin eğitimlere ağırlık vermeleri, güvenlik tarafında da hiçbir kritik noktayı kaçırmamaları onların önemli bir ödevi olmalıdır” dedi.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı