Bursa'da yemek sanayicilerinden 'sabit' çağrı... Macaristan örneği Türkiye'ye de uygulanabilir

10.04.2022 - Pazar 22:09

Enflasyonla mücadele kapsamında bazı gıda ürünlerinde fiyatların belirli bir süre sabitlenmesi çalışmaları sürerken, kısa adı BUYSAD olan Bursa Yemek Sanayicileri Derneği’nden çalışmalara destek amacıyla hangi ürünlerin fiyatlarının sabitlenmesi gerektiğine ilişkin açıklama geldi.

BURSA (İGFA) - BUYSAD, bazı temel gıda ürünlerinin fiyatlarının belirli bir süre devlet tarafından sübvanse edilmesi halinde hem dar gelirli kesimin hem de üreticilerin rahat bir nefes alacağı bu sayede ekonominin canlanacağına dikkati çekti.

BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, yazılı yaptığı açıklamada, iki yıldan daha fazla süren pandeminin yanı sıra kuraklık ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle gıda fiyatlarının tüm dünyada aşırı yükseldiğini kaydetti.

MACARİSTAN ÖRNEĞİ TÜRKİYE'YE DE UYGULANABİLİR

Yükselen gıda fiyatlarının enflasyona olumsuz etkilediğini ifade eden Dönmez, Macaristan’da bu soruna çözüm bulmak için güzel çalışma yapıldığına dikkati çekerek, "Ülkede bazı temel gıda ürünlerinin fiyatları 1 Şubat ile 1 Mayıs arasında 15 Ekim 2021 yılı fiyatlarına sabitlendi. Böylece ülkede özellikle dar gelirli kesim rahat bir nefes aldı. Türkiye’de de benzer bir uygulama yapılması halinde, hızla yükselen enflasyona dizgin vurulacaktır ve herkes rahat bir nefes alacaktır” diye konuştu.

Ayrıca halkın temel ihtiyaç maddeleri hakkında da öneri sunan BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, bu ürünlerin kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, un, makarna, pirinç, bakliyat, yağ, şeker, salça, patates, soğan olduğunu belirtti.

Bu ürünlerin fiyatlarının geçen yıl sonbahardaki artışın başladığı fiyatlara sabitlenmesi halinde özellikle dar gelirli kesimin üzerinden çok büyük yük kalkacağına vurgu yapan Başkan Dönmez, açıklamasında, “Uygulama tarla ürünlerinin çıkacağı zaman kadar yapılsa bile sorun büyük ölçüde çözülür. Bu uygulama bütçeye yük getirse bile enflasyon kontrol altına alınacağı için büyük bir ekonomide büyük rahatlamaya yol açacak. Ayrıca gıda fiyatlarının sabitlenmesi ile sanayideki üretim maliyetleri de düşecektir. Bugünkü fiyatlar ile 4 kap yemek 30 liraya dayandı. Bu maliyetler üretim maliyetlerini arttırdığı için üretici fiyatlarına olumsuz yansıyor ve enflasyonu tetikliyor. Temel gıda fiyatlarını bir süreliğine sabitlemek ülkemizde moral ve motivasyonu da arttıracaktır” görüşlerine yer verdi.

Devletin pandemi döneminde çeşitli destek ve uygulamalarla ekonominin çarkların dönmesini sağladığına belirten BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, kur korumalı mevduat desteği uygulamasının da yaşanan kur ataklarını önlediğine dikkat çekti. Bu uygulamaya geçilmesi halinde hazineye bir yük bineceğinin farkında olduklarını da ifade eden Dönmez, “Sabit fiyat uygulamasına geçilmesi halinde şirketlerin zararını Hazine karşılayacağı için, elbette Hazine bu durumdan olumsuz etkilenecek. Bütçe dengeleri sarsılacak. Ancak bugünkü fiyatlar ile insanların beslenme sorunu var. Sonuçta tarla ürünleri çıktığında uygulama sona erecek. Ama bu kötü gidiş frenleneceği için ekonomi dengeye oturacak” dedi.

KÖKLÜ ÇÖZÜM ŞART

Gıda konusunda yaşanan sorunların kalıcı çözümü için Türkiye’de tarım ve hayvancılık politikalarında köklü bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini de belirten Dönmez, Türk tarımı ve hayvancılığının dışa bağımlılıktan kurtarılması gerektiğini vurguladı.

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.