Çoklu zeka testi kuramı ve hakkında bilinmeyenler

06.05.2017 - Cumartesi 16:32

Zeka ve türleri hakkında kalıtsal oluşundan zeka testi gibi uygulamalara kadar hepimiz birçok şey duyuyoruz. Toplumda olduğu gibi bilimde de hakkında birçok görüş olan zeka hakkında araştırmalar hala son hızla devam etmektedir. Zeka senelerdir tam olarak tanımı yapılamayan ya da detayları ile keşfedilemeyen bir gizem olmaya devam etse de farklı zeka türlerinin varlığı konusunda herkes hemfikirdir.

Senelerdir bilim dünyası g şeklinde sembolize ettiği bir genel zeka fikrini savunmuştur ve herkesin zekasına bağlı genel bir algılama yeteneği olduğa dikkat çekmiştir. Farklı alanlara eğilimin mümkün olduğunu ancak tüm zekaların genel bir çatı altında toplanıp bir bütünü oluşturduğunu savunmuşlardır. Son yıllarda varlığı daha çok kabul gören çoklu zeka kuramı ise bu konuya farklı bir boyut getirmektedir.

zeka testi

Çoklu zeka nedir

Çoklu zekaya göre farklı derslerde ya da farklı işlerde daha başarılı olabilmemizin sebebi beynimizin birbirinden oldukça bağımsız bir şekilde işleyen farklı zeka tiplerine sahip olmasından kaynaklanır. Şu an için geçerliliği olan en genel 8 başlıkta ve zeka oyunları ile geliştirilebilen zeka tipleri olmakla birlikte bunların da kendi içinde ayrılması ya da maddeye yeni eklemeler yapılabilmesi olasıdır. Son çalışmaların gösterdiği zeka tipleri ise şu şekilde sıralanır:

  • Sözel ya da dilsel zeka
  • Matematik ya da mantık zeka
  • Görsel ve mekansal zeka
  • Kinestetik yani bedensel zeka
  • Sosyal zeka
  • Müzikal zeka
  • Doğal zeka
  • İçsel zeka

Birden çok zeka tipine sahip olmak mümkün mü

Birçok kişi zeka tiplerini okurken bile kendi başarılarını düşünerek kendini bir sınıfa sokmaya çalışır. Ancak çoklu zekaya göre bir bireyde bu zeka tiplerinin birden fazlasının yoğun şekilde kendisini göstermesi hatta zeka testi ile bunları belirleyebilmek mümkündür. Bir bireyde hepsi eşit şekilde belirtilen zeka tiplerinin görülmesi düşük bir olasılık içerse ve şu anda kayıtlarda böyle bir zeka tipine rastlanmamış olsa da zekanın sınırsızlığı düşünüldüğünde bu durumun bile ortaya çıkabilmesinin mümkün olduğu teorik olarak düşünülebilir. Hangi zeka tipine ait olduğunu keşfetmek ve bunu geliştirmek ise bireyin zeka eğitimine verdiği öneme kalmış bir durumdur.

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.