Bursa Faik Çelik Kız Meslek'te tiyatro rüzgarı
Doğal taş ticareti, İzmir’den dünyaya açıldı
02.04.2022 - Cumartesi 10:36Sektörün beklenen buluşması Marble İzmir Fuarı, doğal taşın her haline kucak açtı. Renk ve desen çeşitliliği ile tüm ihtiyaçları karşılayan fuarda blok, işlenmiş taş ve tasarımlara kadar pek çok ürün grubu alıcılarını buldu.
İZMİR (İGFA)- Tonu 80 dolarla 3.000 dolar arası değişen blok taşların tamamı satılırken; ulusal ve uluslararası katılımcılar sergilemiş oldukları ürünlerle 2022 yılı siparişlerini tamamladı.Dünya doğal taş sektörünün kalbi üç gündür İzmir’de atıyor. Marble İzmir Fuarı, 30 Mart-2 Nisan tarihleri arasında sektör için yeni ticaret fırsatları yaratmaya devam ediyor. 650 farklı renk ve dokuda doğal taş çeşidine sahip Türkiye’nin tüm ocaklarından çıkartılan taşlar, bloktan işlenmiş ürüne kadar her haliyle fuar kapsamında dünyaya tanıtılıyor.
Uluslararası pazarda en tanınmış mermer çeşitleri olan süpren, Burdur bej, Elazığ vişne, Akşehir siyah, Manyas beyaz, Bilecik bej, kaplan postu, Denizli traverten, Marmara beyaz, Ege bordo, Milas leylak, Gemlik diyabaz, Afyon şeker, Afyon beyaz ile granit ve traverten taşları blok olarak fuar kapsamında dış alanda sergilendi. Ağırlıkları 20 ila 30 bin ton arasında olan blok taşlar; tonu 80 ila 3.000 dolar arası değişen fiyatlardan alıcılarını buldu. Fuar açılmadan yoğun ilgi gören blok taşların tamamı, fuarın üçüncü gününde satıldı. Blok taşların yanı sıra katılımcılar A, B ve C hollerinde fuara özel hazırladıkları ürünleri sergiliyor. Katılımcı firmalar, sergiledikleri tüm ürünler için 2022 yılı siparişlerini alırken; ziyaretçiler için ilgi çekici tasarım ürünleriyle de beğeni topluyor.
10 TON HAM BLOKTAN YAPILDI
Dünyaca ünlü Marvel çizgi roman serisinin sevilen kahramanı “Hulk” karakterinin devasa heykeli, fuar kapsamında sergileniyor. Doğal taşın katma değerli ürün olarak satılabilmesi için yapılan heykelde Karabük’ten çıkartılan rüstik yeşil mermer kullanıldı. Fuar için hazırlanan ve 40 günde üretilen heykel, toplam 18 ton blok taştan işlendi. Heykelin yanı sıra langırt, melek kanadı, mumya heykeli, piyano, farklı türde heykeller, üç boyutlu tablolar, süs ve mutfak eşyaları, aksesuarlar, mozaikler büyük ilgi gördü. Fuarda ayrıca, tamamı mermerden yapılan zurna dikkat çekti. Sert ağaçlardan yapılmasıyla bilinen ve sesi bu sayede çıkartan müzik enstrümanı, mermerden olmasına rağmen aynı sesi çıkartması ile önem taşıyor.
DÜNYA TAŞ MODASINA TÜRKİYE YÖN VERECEK
Fuara yaklaşık 50 çeşit taş ile katıldıklarını ifade eden firma yetkilisi Reyhan Sezgin, “Mobilyadan tekstile kadar her yerde modayı İtalya belirliyor. Yavaş yavaş bunu aşıyoruz. Birçok projede Türk taşı yazıyor ve kullanılıyor. Türk taşı böyle prestijli projelerde kullanıldıkça artık taş modasına biz yön vereceğiz. Şu an açık griler ve beyazlar çok moda bu sene. Değişik yapıda, nadir gördüğümüz taşlar moda. Mobilyada da kullanılıyor mermer. Tasarım ürünü olarak kullanılıyor. Taşa ne kadar katma değer katarsanız değeri o kadar yükselir. Bu sene 36 taş getirdik toplamda 170 taş markaladık müşterilerimize satmak için. Çok özlemişiz burada olmayı. Bütün paydaşlarımızla birlikte olmak mutluluk verici…” şeklinde konuştu.
DÜNYA PAZARINA TÜRKİYE- İRAN İŞBİRLİĞİ
İran Pavilyonu kapsamında fuara katılan Mohammad Halajian ise, “İran pavilyonu olarak ilk defa katılıyoruz. 20 firmamız var. Çok iyi ilişkilerimiz oldu fuarda. Her yıl fuarla birlikte büyümeye devam ediyoruz. Firmalarımız çok mutlu. Türk firmalarla iş yapıyoruz hep birlikte. Marble İzmir Fuarı dünyada lider olan doğal taş fuarları arasında. Biz de her zaman fuarın yanındayız. Çok farklı renkte oniks taşımız var. Türkiye ve İran, kendi projeleri için de birbirinin destekçisi. Dünya ticaretinde kullanılan projelerde birbirimize ihtiyacımız var. Türkiye ve İran olarak dünya rezervinin yüzde 70’ine sahibiz. Dünya pazarının büyük bir oranını karşılıyoruz. Şu an bizim bölgemiz için çok iyi bir zamanlama. Birlikte kazanacağımıza bu fuar ile inancım tam” dedi.
METAVERSE İLE ÜRÜNLERİNİ TANITTILAR
Ziyaretçilerini teknoloji ile buluşturan firma sahibi Burak Alimoğlu ise; “Afyon gri türevlerini, Afyon Şeker, Afyon Menekşe, Denizli Traverteni ve 4 adet blok taş getirdik. Sergilediğimiz taşları ocaklarımızdan son iki aylık süreçte çıkardık. Fuarda çalıştığımız ocakların taşlarını sergiliyoruz. Bunları da farklı mekân algıları yaratmak suretiyle yaptık. Bunun dışında mekân tanımayan ve trend olan Metaverse evreninin bir parçasını, sınır tanımayan metrekareyle standımızda sergiliyoruz. Tasarıma dair ürünler de sergiliyoruz. Bu noktada müşterilerimiz teknoloji sayesinde yüksek kalitede görüntülere ulaştı. Metaverse ile beraber hibrit fuar biraz daha ilgi çeker hale geldi. Fuar çok güzel geçiyor. Şu ana kadar 25’e yakın ülkeden ziyaretçi ağırladık. Memnun eden bir fuar oluyor. Umarım her sene aynı yoğunluğu yaşarız. Gerek ziyaretçilerden gerekse katılımcılardan çok memnunuz” ifadelerinde bulundu.