Çocuğunuz İçin Doğru Özel Okul Nasıl Bulunur?

12.01.2020 - Pazar 10:37

Çocuğunuzu özel okula gönderme kararı vermek önemli ve derin düşünmeyi gerektirir. Aileler çeşitli nedenlerden dolayı özel bir okul seçerler: mahali, sunduğu eğitim kalitesi veya bazen sağladığı dini eğitim bunlardan birkaçıdır.

Ancak, çocuğunuzu özel okula gönderme kararı verdikten sonra işiniz bitmez. En büyük zorluk henüz gelmedi: çocuğunuza en uygun özel okulu seçmek! Sancılı sürecin başlangıcıdır.

Özel Okul Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  1. Okulun toplum içindeki itibarı
  2. Çocuğunuzun eğitimi için hedefler
  3. Okulun profesyonellik derecesi
  4. Ders dışı faaliyetlerin çeşitliliği ve kalitesi
  5. Sunulan destek hizmetlerinin düzeyi (Servis, yemek..vb.)
  6. Okul ziyareti sırasında sizde bırakılan izlenimler

Yüksek riskli herhangi bir karar gibi, uygun bir özel okul seçimi de zaman alıcı ve stresli olabilir. Bu nedenle, bazı ebeveynler / veliler yardım için bir danışmana başvururlar. Bizim Kolej sitesi kurucusu Ercan MERT “Çocukları için en güzel tercihi yapmak ebeveynlerin ciddi bir görevidir.” diyor.

Aile bir bölgede yeniyse seçim süreci zorlaşabilir. Okulları ziyaret etmeden önce, ebeveynler / veliler çocuklarının eğitimi için neler yapılmasını istediklerini, amaçlarının ne olduğunu belirlemelidir. Hedef belli ise sonuca daha kolay ulaşılır. Düşüncenizin yönü tamamsa siz de okulları ziyaret etmeye hazırsınız demektir. Hedeflerinize uyumlu okulu arayabilirsiniz. Örneğin bazı okullar müfredat dışı faaliyetlere daha fazla odaklanırken diğer okullar Türkiye Eğitim Sisteminin teste dayalı olduğunu belirtip sınav odaklı bir sistemi benimseyebiliyorlar.

Okulda çocukları olan diğer ebeveynlerle konuşmak aydınlatıcı bir fikirdir. Onlarla rahatlıkla konuşup konuşamadığınızı ve benzer düşüncelere sahip olup olmadığınızı göz önünde bulundurun. Çünkü aksi takdirde kimse çocuğunun özel okulda yaşadığı sıkıntıyı anlatmak istemez. Kimse parasını boşa savurduğunu belirtmek istemez. Bu nedenle, okullar size bir referans listesi sunmaktan mutluluk duyacaktır ancak daha geniş bir perspektif sağlayacağı için birden fazla ebeveynle konuşmak daha doğru olacaktır. Ebeveynleri ve velileri kendi başınıza bulmak faydalı bilgilere erişmenize katkı sağlayacaktır.

Peki Özel Okul Seçerken nelere dikkat edilir.

  1. Okul Ziyareti

Karar süreci kesinlikle bir okul ziyaretini içermelidir. Bizimkolej.com kendi sitelerine başvurduktan sonra mutlaka özel bir gezi planlamak bu okul için fikir edinmenin harika bir yoludur diyor. “15-20 dakika önce okula gelin, güvenliğine ve bahçesine göz atın. Çocukların birbirleriyle ve öğretmenlerle vb. nasıl etkileştiklerini gözlemleyin. Okulun sınıf dışındaki öğrencileri yazılı olmayan bir ortamda nasıl ele aldığını görün. Kaybolan veya koşuşturan çocuklara ne gibi müdahaleler edildiğini görün ve okulun disiplin anlayışı hakkında biraz bilgi edinin.

Bir sınıfın içinde öğrencileri birbirleriyle nasıl etkileşime giriyor? Öğretmen ile dialogları iyi mi? Öğrencilerin ne öğrendiklerini ve felsefenizle ve inançlarınızla uyumlu olup olmadığını değerlendirin. Çocukların ne tür materyaller ile öğrendiğini, ders kitaplarını, yayınevini, hangi web sitelerinden destek aldıklarını tespit edin. Eğitim materyalleri bir okulun kültürü hakkında çok şey söyler.

Özel okullar bir felsefeyi ifade eder. Bazıları için bu felsefe sürekli ve kasıtlı olarak takip edilir. Felsefenin bir broşürdeki kelimelerden daha fazla olup olmadığını görmenin yolu, okulun duvarlarını kontrol etmektir. Duvarlardaki görsellere bakın ve okulun felsefesine uyup uymadıklarını düşünün.

Görünümle heyecanlanmak kolay olsa da en güzel mimariye sahip bir okul; en iyi okul veya eğitim anlamına gelmez. Bir okulun havalı oyuncakları olabilir, ancak öğretmen kalitesi ayrı bir konudur.

Dikkate alınacak diğer şeyler şunlardır:

Öğrenciler mutlu görünüyorlar mı? Stresli mi? Okulda birliktelik duygusu var mı? Öğrenciler kendilerini ifade edebiliyor mu?

Tekrar Ziyaret Et

Bir özel okulu ziyaret etmek ve incelemek yorucu gelebilir. Bu nedenle, birden fazla okulu ziyaret etmek büyük olasılıkla aşılmaz bir dağ gibi görünebilir. İleride de kafanızın karışması muhakkaktır. Bu yüzden bizimkolej.com sizlere daha okul gezilerine başlamadan okulları seçmek ve değerlendirmek için bir fırsat sunuyor. Hangi bölgede hangi okul hizmet vermekte, hangisinin bursu var, fiyatları neler gibi daha birçok soruya cevap bulabilirsiniz. Sorularınıza cevap bulmak için https://www.bizimkolej.com/blog adresini tıklayabilirsiniz.

Çocuğunuz için doğru özel okulu seçmek zor bir iştir. Karar ailenizi yıllarca etkileyecek. Yukarıda belirtilen ipuçlarını göz önünde bulundurun. Çocuğunuz için doğru okulu bulmanıza yardımcı olacağı için sonuçta olumlu olacaktır.

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.